5- Finansman
Şimdi geldik en kritik konuya. Bir çok meslektaşımın en önemli haklı kaygısı finansman meselesi. Daha önce çeşitli forumlardaki tartışmaları okudum, bazı meslektaşlarım üniversite hastanelerinde maaş alınarak belirli sürelerle yurtdışına gidilebileceğini yazmış. Açıkçası ben bir eğitim ve araştırma hastanesinde asistanlık yaptığım için bu konuda bir bilgim yok. Yurtdışına 1 ile 6 ay arasında giden tüm arkadaşlarımın ücretsiz izin alması gerekti. Ama etraftan duyduğum maaş verilen durumlarda da ödenen paranın sadece saf maaş olduğu. Yani güncel döviz kurlarını da göz önüne alırsak yurtdışında geçireceğimiz sürede sadece bu maaşın bizi finanse etmesi pek mümkün görünmüyor. Eğer o güne kadarki birikimimiz bu yurtdışı eğitimimizi destekleyecek durumda değilse ek arayışlara girmemiz gerekiyor. Bu durumda bir kaç seçeneğimiz var:
1- Bulunduğumuz branşın dernek, vakıf bursları. Bu tip burslar genelde 1-2 ay yurtdışına gidecek asistanlara veya uzmanlara yol, kalacak yer gibi harcamalar için finansman sağlayabiliyorlar. Örneğin KBB derneğinin KBB uzmanlarına yönelik böyle bir burs imkanı bulunmakta. Diğer branşlarda da buna benzer burs imkanları olduğunu biliyorum. Bu tip burslar bazı derneklerin sitelerinde bulunabiliyor (basit bir google araması ile ulaşabiliyorsunuz) ancak bazen internet üzerinden burs bilgilerine ulaşmak pek mümkün olmuyor. Bu gibi durumlarda ikili ilişkiler üzerinden kliniğin hocaları ile, başka tanıdık hocalar ile iletişime geçerek burs imkanlarını soruşturmak sonuç verebilir.
2- TÜBITAK destek programları. Tubitak'ın sitesine girip Burslar kısmına bakarsanız bir çok farklı burs imkanı olduğunu görürsünüz. Burada bence bize en uygun olanı benim de başvurduğum ve burs hakkı kazandığım 2214-A burs programı. Yurt Dışı Doktora Sırası Araştırma Burs Programı olarak geçen bu bursu kazanırsanız yol masraflarınız TÜBİTAK tarafından karşılanıyor ve gideceğiniz ülkeye göre belli bir miktar aylık para alıyorsunuz. Bu programdan faydalanmak için teziniz ile alakalı araştırma yapıyor olmanız gerekli. Ayrıca TÜBİTAK formatına uygun bir proje yazmanız gerekiyor.
6 ay veya daha fazla süre ile gidecek arkadaşlara önerim bu programa başvurmaları. Unutulmaması gereken bu program senede 1 veya 2 kere açılıyor. Projenizi yazdıktan sonra da onaylanması 3-4 ay sürebiliyor. Dolayısıyla planlamayı ona göre yapmak ve bursa gitmeyi düşündüğünüz tarihten en az 6 ay ideal olarak 1 sene önce başvurunuzu tamamlamanız gerekiyor.
Peki projeyi nasıl yazacağız? Benim izlediğim yol laboratuvarla önceden haberleşerek üzerinde çalışma imkanım olan konulardan haberdar olmaktı. Bu sayede laboratuvarla mailleşerek tezime uygun olan konuya dahil olmayı seçebildim. Bana yapacağım çalışmanın bir taslağını yolladılar ve ben bunun üzerinden bir çalışma önerisi yazdım. Bu yolu izlemeniz, gittiğinizde yapacağınız çalışmaya aşina olmanız açısından da fayda sağlayacaktır.
Akılda tutulması gereken önemli bir nokta: TÜBİTAK bursu ile gittiğiniz durumda araştırmanızı bitirdikten sonra Türkiye'ye dönmeniz ve belirli bir süre Türkiye'de çalışmanız gerekiyor. Yine tez ve bu sürede çıkardığınız yayınlarda TÜBİTAK desteğini belirtmek gerekliliği gibi yükümlülükler var. Bu şartlara dikkat etmezseniz bursunuzu geri ödemek zorunda kalabilirsiniz.
3- Gideceğiniz kurumdan finansman sağlamak. Bu bence en zor olan seçenek. Eğer gideceğiniz kurumdan para talep edecekseniz kabul almanız zorlaşıyor. Beni kabul eden klinik ilk mailinde açıkça buna ayıracak bütçeleri olmadığını belirtmişti. 6 aydan uzun süre kalınacak bazı Fellowship pozisyonlarında (Research Fellowship veya Clinical Fellowship) maaş alınabiliyor ancak böyle pozisyonlara asistanken yerleşen pek tanıdığım olmadı. Bunlar genelde tamamen yurtdışında mesleki hayatını sürdürmek isteyenlerin başvurduğu pozisyonlar oluyor ve büyük kısmı asistanlığınızı tamamlamış olmanızı istiyor. Yanlış bilgilendirme yapmak istemem, istisnalar her zaman olabiliyor. Yine bu durumlarda böyle bir pozisyonda çalışmış birinden bilgi almak en doğrusu olacaktır.
4- Bunların dışında bazı özel kurumların doktora veya yüksek lisans eğitimini yurtdışında sürdürmek isteyen öğrencilere yönelik programları olabiliyor (örneğin: Fullbright burs programı). Ben bunları çok araştırmadım açıkçası ve etrafımda hekim olarak böyle burslardan faydalanan kimse olmadı. Bu tip burslar daha çok tıp dışında çalışma yapanlara yönelik oluyor. Ancak yine de bunlara da göz atmakta fayda olabilir. Yine akılda tutulması gereken bu tip bursları aldıktan sonra size getireceği yükümlülükleri göz önünde bulundurmak olacaktır.
Hocam merhabalar tekrardan. Siz de staj yaptığınız dönemde maaş alamamıştınız değil mi? Sağlık bakanlığı kadrosunda olduğum için bu dönemde maaş alamayacağım söylendi bakanlığı aradığımda telefonda. Eğer hiç burs bulamazsam ne kadar staj yapılabilir yaklaşık Amerikada? Ya da şöyle sorayım kısıtlı bir şekilde yaşarsak, ucuz olacak şekilde yurtlarda, hostellerde kalırsak 1 ayda yaklaşık ne kadar civarı harcarız Amerikada?
YanıtlaSil