2- Yurtdışına gitmeye karar verdim diyelim, kliniğimin bu konudaki yaklaşımı nasıl olur? Hangi kıdemde bunu planlamak mantıklı? Hocam bu konuya nasıl bakar?
İşin yasal boyutunu mevzuata bakarak netleştirdik ve artık 1 seneye kadar asistanlığımız uzamadan yurtdışına gidebileceğimizi biliyoruz. Peki pratikte de böyle olacak mı? Yurtdışına gitmeye karar verdiğimde kliniğimdeki kıdemlilerimin, hocamın tepkisi nasıl olacak? soruları kafamızı kurcalamaya başlayacaktır.
Ben KBB asistanı olarak kıdemli olduğum bir dönemde (4 senelik olduğumda) 6 ay süre ile yurtdışı eğitimi ayarladım. Etrafımda Genel Cerrahi, Nöroşirürji gibi kıdemin görece daha fazla olduğu branşlardan da 3-6 ay arasında ayarlama yaparak giden arkadaşlarım oldu. Dolayısıyla "Ben cerrahi branştayım zaten kıdemlilerim izin vermez" yaklaşımının doğru olmadığını düşünüyorum. Tabii ki burada klinikler arasında değişen çok şey olacak, bazı klinikler bu konuya daha sıcak yaklaşırken bazı klinikler "olmaz öyle şey" diyeceklerdir. Şahsi düşüncem doğru bir planlama ve ısrar ile en malign kliniklerde bile izin alınarak bu planların gerçekleştirilebileceği.
Tabii ki cerrahi branşlar başta olmak üzere tüm branşlarda ilk 2 sene içerisinde bu konuyu gündeme getirmemek en doğrusu. Kafanızda bu fikir oturmaya başladıysa ve planlama aşamasına geçtiyseniz bile çok dillendirmemeniz çömezlikte daha doğru olur. "Daha geleli 6 ay olmadı yurtdışı demeye başladı" gibi bir tepki almanız olası. Zaten cerrahi branşlar özelinde konuşursak bazı cerrahi nosyonlara hakim olmak, kliniğin işleyişine alışmak ve temel cerrahi becerileri kazanmak bu süreyi alabiliyor. Dolayısıyla ilk 2 senenizde planlarınızı kendinize saklamanız demoralize olmamanız açısından daha iyi olacaktır.
Biraz kıdemlendikten sonra klinikte daha önce yurtdışına giden olup olmadığını, hocaların bu konuya nasıl baktığını soruşturmaya başlayıp "ağız yoklama" yapabilirsiniz. Özellikle yoğun bir eğitim araştırma hastanesindeyseniz klinik işleyişinin zorluğundan dolayı başta bunun çok mümkün olmadığı izlenimi alabilirsiniz. Kimse gönüllü olarak iş yükünün artmasını istemeyeceğinden "burada zor, sen gidersen klinik dönmez" veya "daha önce hiç olmadı sanmıyorum olacağını" gibi tepkiler alabilirsiniz. Şanslıysanız sizden önce bunu yapmış bir kıdemliniz varsa o zaten size yol gösterecektir.
Klinikte bu konuya yaklaşım nasıl olursa olsun esas karar mercii nin hocalar olduğu unutulmamalı. Tabii ki hocaların yaklaşımı da klinikten kliniğe değişiklik gösterecektir. Burada en önemli nokta hoca ile konuşmanın zamanlaması ve planlamasını iyi yapmak.
Bence hoca ile konuşmadan önce elinizde bir yol planı olmalı. Siz hiç bir planlama yapmadan hocaya giderseniz ve "Ben yurtdışına gitmek istiyorum" derseniz konuya ne kadar sıcak bakan bir hoca olursa olsun konu havada kalacaktır. Hocanın iş yoğunluğunun ve sorumluluğunun yüksek olduğunu da göz önünde bulundurup size ayırdığı zamanda planınızı net olarak ortaya koymanız hocanın konuya sıcak bakma ihtimalini yükseltecektir. Üzerine çalışmaya karar verdiğiniz konuya karar verip birkaç olası ülke/klinik bulduktan, gideceğiniz zamanın kabaca planlamasını yaptıktan sonra hocanın karşısına çıkmanın daha uygun olduğunu düşünüyorum. Bu noktada hocaya "Ben şöyle bir çalışma yapmak için şöyle bir kliniğe gitmek istiyorum hocam, eğer siz de uygun görürseniz kliniğin çalışmasını da bozmayacak şekilde şu şu tarihlerde gitmeyi düşünüyorum" demeniz daha uygun olacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder